Van telefoonkiek tot kunstwerk deel 2
'Voor deze opdracht moet ik absoluut bij jou zijn", riep een trouwe klant door de telefoon. En A. stuurde mij een Whatsapp foto van zichzelf, geschoten door een leraar tijdens zijn retraite als monnik in Nepal.
"Graag wil ik dat jij iets creatiefs met deze foto gaat doen. Nee, ik heb 'm niet groter dan 467 Kb en daarom ben ik al blij als ie tot ongeveer 20 cm kan worden vergroot want ik wil 'm graag ophangen in mijn werkkamer om te gebruiken bij consults."
Whatsapp foto
Telefooncamera's van tegenwoordig hebben behoorlijk wat pixels, maar als een foto per Whatsapp wordt verstuurd, wordt deze door het programma verkleind tot 768x1024 pixels, dat als een kwalitatief goede foto slechts 10x15 cm geprint kan worden. Kan de maker de originele foto vanuit zijn fotoarchief via email of airdrop transporteren, dan heb je de beschikking over een behoorlijk grote foto. Helaas was dat in dit geval niet de realiteit.
Nieuwe technieken
Ik begon te glimlachen. Wat is het fijn om alle moderne technieken te mogen omarmen. Gelukkig voor A. ben ik uitgerust met een fantastisch professioneel fotoprogramma waarbij een foto er super uitvergroot nog mooier uitkomt dan het origineel. Wel met veel oefening om de diverse instellingen goed te besturen en geldt hier letterlijk: oefening baart kunst. Deze actie moet echter nog even wachten want eerst moet de foto nog worden geoptimaliseerd en bewerkt.
Ontgroenen
Vrijwel elke foto gemaakt in een omgeving waar één kleurtint overheerst, zal onder invloed van licht gaan zwemen. Hoe feller het licht, des te sterker de kleurzweem. Heb je je wel eens afgevraagd waarom iemand, gefotografeerd in een bos, er zo bleekjes op de foto uitziet? Groen is de complementaire kleur van magenta, en deze rozige kleur zit in de huidstint. Als groene lichtstralen gaan reflecteren, slokt het de rozige kleur op. Gek genoeg zal je gezelschap echt niet van kleur verschieten in het bos, want jouw hersenen zijn fantastisch in staat deze zweem te neutraliseren. Hetzelfde gebeurt als je een kamer inloopt waar veel warm geel licht is: in een fractie van een seconde zie je daar niets meer van. De camera heeft geen oogjes, maar registreert slechts de werkelijke lichtwaarden, en zet deze natuurgetrouw om in eentjes en nulletjes. Zoals je ziet zit de monnik een groene omgeving en ziet de hoofdhuid er bleek en het oranje gewaad grauwig uit. Ik heb de kleurbalans aangepast en zo werd het groezelige oranje weer een brilliant heldere kleur. Omdat er iets van onderen naar boven werd gefotografeerd, had de opname had ook last van tegenlicht, dus ook de belichting een beetje opgekrikt.
Iets creatiefs
Omdat de oranje en groene kleur prachtig contrasteren en elkaar dus versterken, wilde ik deze kleuren helder laten stralen. De monnik heb ik een hele lichte halo geven, waarmee de 'geestelijk verlichte' iets loskwam van de achtergrond. De achtergrond heb ik voorzien van een zoomend stralingseffect, dat zowel naar binnen als naar buiten magie oproept. Bekijk 'm maar eens op deze twee manieren.
Deze effecten waren precies genoeg voor dit beeld. Heel toepasselijk vind ik de oranje straal die (door een lensfout?) aan de onderkant het beeld inschiet. Prachtig, niets meer aan doen!
De vergroting
En dan is het moment van de waarheid: tot welk kwalitatief acceptabel formaat kan de kleine foto worden uitvergroot met mijn toverprogramma? Dat bleek ruim 50x50 cm te zijn! Na nog wat schaafwerk, het verwijderen van JPEG-fouten en het vervolgens toevoegen van een lichte korrel zodat het een echte foto wordt, was het bestand klaar om geprint te worden.
In mijn democollectie bevond zich een toepasselijke Indiase lijst met koperbeslag, waarin de foto prachtig harmonieert. Onder invloed van licht gaat het koperbeslag leven. A. heeft al een kunstwerk van mij in zijn bezit met eenzelfde lijst maar dan met goudbeslag, dus de keuze voor de tweelingbroer was snel gemaakt.
Reactie
A. ging helemaal gelukkig met het grote werk, dat inclusief de lijst bijna 1 x 1 m is geworden, naar zijn kantoor en dezelfde dag ontving ik deze foto met tekst: "Mooie plek bij het raam! Komt een meestal nuchtere collega-ondernemer binnen en krijgt kippenvel over zijn lijf en merkt dat hij erdoor ontroerd werd". Geweldig zoals een beeld mensen kan raken.
Laten doen of zelf doen
Superblij ben ik als ik creatief word uitgedaagd. En nodig ik je uit:
Heb jij een (telefoon)foto die je graag groot aan de muur zou willen, gewoon omdat je daar fijne herinneringen aan hebt en/of dat je graag wilt dat het er artistiek uit gaat zien? Heel graag help ik je daarbij (supercadeau voor Sint of Kerst).
Of zou je graag zelf willen leren hoe je foto's tot kunstwerkjes kunt omtoveren? Ook daarmee kan ik je van dienst zijn.
Priveles Photoshop en Lightroom
Ik kan je vertrouwd maken met de fotobewerkingsprogramma's Photoshop en Lightroom. Dit zijn geen simpele programma's maar dankzij 1-op-1 begeleiding leer je snel de structuur en kom je snel tot prachtige resultaten. Je eigen kunstwerk!
Vanaf 1 november is het mogelijk op mijn website één of meerdere privélessen te boeken.
Mocht je belangstelling hebben, klik dan hier voor alle informatie en voor het boeken van een privéles.
Heb je een opdracht voor mij, vragen of wensen, neem dan contact met mij op.
Vind je deze blog leuk en wil je 'm delen, graag! Heb je zelf wat (mee) te delen, dan nodig ik je uit om hieronder commentaar te geven.
Comments