top of page

25 jaar fotograaf

1 januari 1998 - 1 januari 2023 - hoe het begon - een terugblikKamer van Koophandel

Niet te geloven dat het alweer 25 jaar geleden is dat ik me inschreef bij de Kamer van Koophandel op 01-01-1998 om mijn eenmanszaak te starten. Ik was bijna klaar met mijn fotografie opleiding en voor mijn afstudeerproject portret had ik fotolampen nodig. En met al zoveel gave fotografie opdrachten was het een logische stap om BTW te gaan terugvragen.


Draai

En het was oorspronkelijk niet eens mijn bedoeling om fotograaf te gaan worden wat toen nog voornamelijk een mannenberoep was. Maar als visueel ingesteld persoon leg ik graag schoonheid vast en besloot ik in plaats van cursus de in de Gouden Gids (internet was er nog niet) gevonden opleiding te gaan doen, simpelweg om voor de rest van mijn leven mooie foto’s te kunnen maken. Bijzonder hoe een spontane beslissing je leven een enorme draai kan geven en vervolgens alle deuren openen die leiden tot succes.


Revolutie

Nog analoog (met doka en filmpjes weet je nog) opgeleid als vakfotograaf met als specialisaties portret en digitale beeldbewerking, waarvan de laatste toen nog in de kinderschoenen stond, heb ik na zelf in 1998 een opleiding Digitale Beeldbewerking ontwikkeld te hebben, de digitale revolutie in alle facetten meegemaakt. En ben trots dat ik in deze rollercoaster mee heb mogen helpen het lesgeven op een hoger plan te zetten als ontwikkelaar en docent aan de Fotovakschool waar mijn docenten mijn collega’s werden. Dat was een geweldige tijd waarin ik het boegbeeld voor de opkomende generatie vrouwelijke fotografen mocht zijn.

Roem

Mijn eerste professionele digitale camera kostte 12.000 gulden! Wauw een rib uit mijn lijf, maar werd snel terugverdiend omdat ik snel resultaat kon leveren. En op de schoolfoto’s stond er nooit meer iemand met zijn ogen dicht. Photoshop was mijn creatieve kleurdoos en in 2003 won ik de grootste portretprijs van Nederland met een toen innovatief portret.

Dat leverde veel bekendheid en klanten op. In 2004 kreeg ik mijn eerste expositie bij het RIVM in Bilthoven.


Een hoogtepunt in mijn carrière is het behalen van het Fellowhip, de allerhoogste internationale kwalificatie op het gebied van portretfotografie bij de Master Photography Association in Engeland. Veel sneller dan ik ooit had durven dromen en in een land waar de standaard voor portretfotografie op topniveau staat.Dankbaar

ben ik voor het vertrouwen van de vele klanten die ik in 25 jaar heb mogen portretteren in kleur of zwart-wit, in mijn studio of op locatie: baby’s, kinderen, personality’s, families en groepen. En nog dankbaarder als ik werd uitgedaagd tot creatieve kunstwerken, dan was ik helemaal in mijn sas. Voor mij het mooiste beroep ter wereld!

Vrolijk leef ik mee tijdens bruidsreportages en stemmig doe ik bij zakelijke evenementen. En dankbaar ben ik als ik met het fotograferen van dierbare herinneringen bij kan dragen aan de rouwverwerking van nabestaanden. De dynamische afwisseling in uitdagingen maakt mijn beroep verre van saai.


Even stil

En in 2020 werd het tijdens de corona lockdown stil in de studio. Om bezig te blijven begon ik bij de GGD mee te helpen bij de vaccinaties om de pandemie te bestrijden. In december heb ik deze periode vanwege de afnemende epidemie weer af kunnen sluiten.


Nieuwe locatie

Door deze helpactie kon de studio in ieder geval blijven bestaan maar heb ik dit najaar in Baarn wel mijn koninklijke plek moeten verlaten ten behoeve van de opvang van asielzoekers. In 25 jaar is mijn fotostudio verhuisd via Utrecht, Bilthoven en Baarn naar Zeist waar het nu operatief is. Je bent van harte welkom hier.

Een nieuwe studio, een nieuw jaar, een nieuwe website met nieuwe ideeën is in de maak. Daarover op een later tijdstip meer.


Privé

begint 2023 voor mij met een fijne hereniging met mijn oudste zoon en zijn gezinnetje die vorige week weer naar Nederland zijn verhuisd, en kan ik mijn twee jaar geleden verworven titel ‘motoroma’ gaan uitleven. Ook daar kijk ik naar uit.

De nieuwste foto is altijd de mooiste, daarom kijk ik uit naar een memorabel jubileumjaar waarin ik mijn mooiste foto's mag gaan maken.

Ik wens iedereen een gezond en succesvol 2023 toe en ik wens samen met jou mijn mooiste portret te gaan maken.


Tot ziens in Zeist!


Bea Blauwendraat

Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
Follow Us
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
bottom of page