top of page

Hoe trek je de aandacht van de kijker?

Met alle beschikbare apparaten die we hebben, fotograferen we alles wat los en vast zit. Vooral onze mobiele telefoon is favoriet. De meeste foto’s gaan over wat wij dagelijks emotioneel beleven. Wat is er leuker dan deze foto’s ook aan je dierbaren te laten zien in de hoop dat zij je emotie met je delen?

In een flits maak je een foto waarin van alles te zien is: het tafereel waarin het onderwerp waar het over gaat te zien is, maar ook een drukke achtergrond. Helemaal leuk, want dan zie je waar de beleving zich afspeelt en dit levert een prachtig tijdsbeeld op. Je ervaart iedere keer dezelfde emotie als je weer naar het beeld kijkt.

Ik ging op vakantie naar de Fiji-eilanden en tijdens mijn bezoek aan een botanische tuin zag ik een prachtige bloem, heel uniek en die wilde ik fotograferen om ‘m later mooi uitvergroot als decoratie aan de muur te hangen. Hoe krijg je het nu voor elkaar dat de aandacht van de kijker straks naar de bloem gaat en niet afdwaalt naar de jurk van de inlandse dame die er een verhaal over staat te vertellen?

Inzoomen

Als je met je telefoon fotografeert, kan ik je adviseren om zoveel mogelijk in te zoomen en de bloem een mooie plek te geven ergens in je compositie. Lukt het je om nog wat meer dichterbij je onderwerp komen?

Los van de achtergrond

Ben je op pad gegaan met een camera met een zoomlens, dan mag je deze zeker gaan gebruiken, omdat je hiermee in staat bent je onderwerp naar je toe te trekken en te isoleren van de achtergrond. Hoe verder je inzoomt, hoe dichter het onderwerp naar je toe komt en zie je dat de bloem los komt van de achtergrond. Als je het niet ziet gebeuren, loop dan wat dichter naar je onderwerp toe.

Instelling camera

Ogen houden niet van wazig en gaan daarom snel op zoek naar iets dat scherp is. Nou, daar kun je mooi gebruik van maken door de instellingen van de camera. Met het ‘diafragma’ (= lamellen in de lens van je camera die het licht regelen) kan je de scherptediepte regelen. Haal de menuknop van de automaat af en zet ‘m op A of AV (Aperture (Value)= diafragma) en draai het instelwiel naar een laag getal, bijvoorbeeld f2,8, f3,5, f4 of f5,6 om selectieve scherpte te creëren. Stel vervolgens scherp op het onderwerp en zie dat de achtergrond wazig wordt. Zorg er wel voor dat er afstand is tussen het scherpe onderwerp en de achtergrond. Want hoe verder de achtergrond van het onderwerp verwijderd is, hoe wolliger de achtergrond eruit zal zien.

Veel succes en ik ben heel benieuwd of het jou gaat lukken. Wil je jouw foto met je ervaring delen?

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
Follow Us
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
bottom of page