top of page

Blijdschap en verdriet

Blijdschap en verdriet horen bij het leven. Als fotograaf vind ik de momenten waarin emoties voorkomen het mooist vast te leggen. Daarom heb ik me toegelegd op portretfotografie. Het fijnst is als deze emoties niet gestuurd worden, er gewoon zijn. Niets mis met lachen natuurlijk voor een gezellige foto waarbij iedereen opa en oma vanaf de muur toelacht.

het juiste moment

Zelf houd ik meest van het vastleggen van de momenten waar de emotie gewoon is zoals het is. Dat kan een vrolijke bruiloft zijn, maar ook een uitvaart. Het juiste moment in de emotie schieten, dat is mijn tak van sport. Emoties komen en verdwijnen in een flits. Tussen het moment van aanloop tot afloop ligt net dat ene juiste moment waar het om draait! Voordat het sein ‘nu klikken’ is doorgegeven aan mijn rechterwijsvinger die op de ontspanknop rust, is de foto allang gemaakt. Hoe het precies werkt, weet ik niet maar het heeft me al prachtige awards opgeleverd!

flitsende emoties

Ik ben gek op bruiloften en evenementen waar pure en uitbundige emoties me om de oren vliegen. Vaak deel uitmakend van het gezelschap en op gepaste tijden zo onzichtbaar mogelijk zijn. Veel blijdschap, een lach en heel soms even een traan; de emoties flitsen voorbij: Knip knip! Moet meestal drie dagen erna bijkomen omdat ik de emoties meebeleef, zit helemaal in het verhaal.

voyeur

Een afscheidsceremonie is een heel ander verhaal. Dan is het van belang juist heel onopvallend aanwezig te zijn. Voel me soms zelfs een voyeur als ik dan emoties vastleg, alsof het eigenlijk niet gewenst is. Doe het zo onopvallend mogelijk. Maar heel dankbaar ben ik dat ik het vertrouwen krijg van een familie om te mogen fotograferen. Niemand poseert, iedereen zit in zijn eigen wereld en is bezig met het verwerken van zijn eigen verdriet.

beeldverhaal

Nog meer dankbaarheid als ik later hoor hoeveel het prachtige beeldverhaal, meestal in een boek, de nabestaanden helpt om het verlies te verwerken. Want op de dag van het afscheid leven de nabestaanden in een roes. Na het regelen van een perfect afscheidsceremonie is daar dan ineens de dag van het afscheid. Wie er allemaal geweest zijn, hoe de ceremonie eruit zag, het gaat vaak voor een groot deel aan de nabestaanden voorbij. Mooie sfeerbeelden kunnen helpen dingen te begrijpen en het verlies naderhand rustig te verwerken.

aan het werk

Onlangs besloot een familie, in de shock van een plots afscheid van hun dierbare, ervoor te kiezen om een bekende de foto’s te laten maken vanwege de privésfeer van de ceremonie. Een bewuste keuze uiteraard toch ook in emotie besloten. Want, weet je, je vraagt aan een bekende of ie alsjeblieft verdriet vast wil leggen! Deze 'bekende' is dan aan het werk en zou zelf niet emotioneel bij de ceremonie betrokken moeten zijn, maar dat is natuurlijk erg lastig.

verdrietje

Een professioneel fotograaf is gewend met emoties te werken, is wel betrokken maar niet emotioneel. Voelt zich geen voyeur, maar is alert, legt vakkundig de belangrijkste momenten vast en weet de juiste momenten en perspectieven te kiezen om een tastbare en dierbare herinnering in de juiste sfeer te creëren. Er was een reden dat ik dit niet duidelijk kon maken op dát moment aan de nabestaanden. Dat was mijn verdrietje.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
Follow Us
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
bottom of page