top of page

Analoog en digitaal hand in hand

Digitale toverdoos

Toen ik begon met mijn fotografie opleiding, nog in het analoge tijdperk (het was 1993) kon ik niet wachten tot ik met de specialisatie Digitale Beeldbewerking mocht beginnen. Helaas moest ik nog 3 jaar wachten voordat ik met de ‘digitale toverdoos’ aan de gang mocht. De eerste digitale camera lag nog op de ontwerptafel. Om digitaal aan de slag te gaan moest je negatieven inscannen.

Oude negatieven

Negatieven zijn zeer kwetsbaar en beschadigingen die amper zichtbaar zijn op zo'n postzegeltje van 4,5 bij 6 cm worden bij het afdrukken enorm uitvergroot. Ik heb me tijdens mijn opleiding heerlijk kunnen uitleven op het retoucheren van oude negatieven. Fotovakschooldocent Jaap van Riessen had de inboedel van een oude zolder geërfd en was daardoor in het bezit van antieke glasplaatnegatieven uit het begin van de vorige eeuw waar stukken informatie op ontbtaken . En daar werd je getest op je geduld en creativiteit.

Tand des tijds

Een tijdje geleden kreeg ik de opdracht een oude familiefoto te retoucheren die door vocht aan het glas van de fotolijst was blijven plakken. Door het lostrekken ontbraken hele stukken van de foto. Ook was de foto verkleurd door de tand des tijds. Er was geen negatief meer van de foto te achterhalen. De fotograaf was waarschijnlijk allang met pensioen.

DNA

Niet alleen mijn Photoshopvaardigheden maar ook mijn creativiteit werd danig op de proef gesteld om de witte stukken weer ingevuld te krijgen. Stukjes van handjes, beentjes en andere lichaamsdelen werden gekopieerd van zusjes en broertjes. Ach, als het DNA maar klopt. Opa en oma waren in ieder geval superblij met de gerestaureerde foto. De gevoelswaarde bleek nog vele malen groter, toen ik deze week hoorde dat één van de kinderen op de foto onlangs op 56-jarige leeftijd is overleden.

Dankbaar beroep

Alweer ben ik dankbaar dat ik iets voor een familie kan betekenen. Het maakt mijn beroep zo waardevol.

Tot slot een tip: leg een vastgeplakte foto in water. Het weekt vanzelf los en leg de foto vervolgens te drogen.

Heb jij leuke foto's van vroeger?

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
Follow Us
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
bottom of page