top of page

Met de hele familie op de ‘kiek’

WimvanDeijzen 0021.jpg

Vind je het ook zo leuk om foto’s uit de oude doos te bekijken en dan hele families uit te pluizen? “Kijk eens hoe jong oma daar nog was, en mama en tante Klaartje waren nog maar kleine meisjes, en kijk eens hoe de mode toen was”. Het maken van familiefoto’s was toen nog een speciale aangelegenheid waar iedereen zich dagen van te voren op voorbereidde. En oh, wat zijn we nu blij dat zij dat deden, want hoe waardevol is het nu om onze voorouders te bestuderen in een bepaalde periode in hun leven. Het bekijken van foto’s brengt altijd emoties met zich mee.

Tussen vroeger en Nu

Anno 2014 is fotografie gemeengoed geworden. Het maken van groepsfoto’s doe je even met je mobiele telefoon, je vraagt aan een voorbijganger of die de foto wil maken zodat jij er ook op kan. Even lachen allemaal, en klik! Zo gemakkelijk gaat het met de hedendaagse techniek. Denk je, dat als jouw kleinkinderen deze foto bekijken, dat ze dezelfde beleving zullen hebben als jij met de foto van jouw voorouders?

Dit is een andere tijd, een andere beleving. Vroeger was er niet veel te lachen en stond iedereen heel serieus op de foto. Er werd veel tijd besteed aan de compositie en iedereen moest erg stilstaan want de sluitertijd was toen nog heeeel lang. Het leverde prachtige verstilde portretten op. Tegenwoordig kan je al springend scherp op de foto komen te staan. Hoe spontaan kan je ‘m maken!

Sfeer en verbinding

Heeft het maken van familieportret in de studio dan nog zin vraag je je af?

Ik denk van wel, sterker nog, ik weet het zeker. Waarom, hoor ik je vragen?

Sowieso is het de impact dat een fotoshoot in de studio heeft. Vaak hoor ik van klanten die 1x in de zoveel jaar een familieportret laten maken de ervaringen van de vorige keren. Ze herinneren het zich nog als de dag van gisteren: wat kleine Jantje deed toen voor het eerst de flitser afging, Margrietje die steeds achter papa wegkroop, oom Karel die twee verschillende sokken aan had enz.

Verstilling

Het maken van een familieportret in de studio is nog steeds een bijzondere gebeurtenis waar jij je op voorbereidt. Jij bent je er heel erg van bewust hoe je op de foto wilt staan, welke kleding je aan wilt, wat bij je past. De fotograaf let op de uitdrukkingen in je gezicht, de compositie, plaatst het licht, creëert een sfeer en zorgt ervoor dat er verbinding is tussen jou en je familieleden. Dankzij de geweldige technieken zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kan niet alleen serieus of lachend maar ook dansend en springend (en toch scherp) op de foto al naar gelang het karakter van de familie. Maar één ding is zeker, het familieportret is een bewust stilgezet tijdsdocument dat levenslang meegedragen wordt.

Presentatie

Voor elk interieur is er wel een passende manier om de foto af te werken. Een fotolijst is allang niet meer de enige manier om je foto in te presenteren. Moderne materialen als aluminium, hout, plexiglas en zelfs beton behoren tot de mogelijkheden om het moderne interieur te verfraaien.

Wanneer is het juiste moment?

Wanneer is het nu een goede gelegenheid om een familieportret te laten maken? Er zijn families die elke 3 jaar weer opnieuw een foto komen laten maken om de groeiontwikkeling van het gezin systematisch vast te leggen. Maar ook jubilea als 30-, 40- of 50 jaar huwelijken zijn goede gelegenheden om de familiehoofden eens bij elkaar te steken om pa en ma gezamenlijk het mooiste cadeau van hun leven te geven. En het klopt, ook mijn ouders hadden we geen mooier cadeau kunnen geven van hun 7 kinderen met aanhang en kleinkinderen, in totaal 38 stuks. Ze kijken er elke dag naar. Gelukkig is mijn (gymzaal)studio groot genoeg voor wel 50 personen.

Ben je geïnspireerd geraakt, dan bof je, want december is FAMILIEMAAND. Wie in december een familiefoto laat maken, krijgt 10% korting. Op mijn website vind je tal van ideeën voor een gaaf familieportret.

MiekevdPloeg_0010.jpg

Nu is het jouw beurt: heb jij een een bijzondere herinnering of ervaring aan het maken van een familiefoto? Deel deze hieronder in het commentaarveld. Ik ben heel benieuwd!

En vind je het leuk om deze blog ook te laten lezen aan vrienden? Alvast reuze bedankt.

Een knusse decembermaand gewenst!

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
Follow Us
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
bottom of page