top of page

Wat als je foto’s steeds mislukken

Heb jij dat nu ook steeds? Je ziet een leuk plaatje, pakt je camera of telefoon en schiet het beeld. Maar als je de foto terugziet op je beeldscherm, valt het zo tegen. Terwijl je toch echt gevangen hebt wat je zag? Hoe kan dat nu? Kijk eens goed naar je beeld en constateer wat er niet klopt. Is het beeld donkerder dan wat je in werkelijkheid zag? Is de lucht veel lichter of is de zwarte hond onder de tafel niet meer te zien? Is de hond een wazige vlek geworden of is het onderwerp dat je ze graag groot in beeld wilde zien op je foto ineens heel ver weg? Is de (her)beleving anders dan de herinnering?

Een vernuftig stuk gereedschap

Een camera oftewel een fototoestel is een heel vernuftig stuk gereedschap, waar gigaveel technische snufjes in verwerkt zijn. Zou het niet heel gaaf zijn als jij de geheimen van dit stuk gereedschap onder de knie zou kunnen krijgen? Ik bedoel dan wel een echt fototoestel, niet een mobiele telefoon (waar je overigens ook steeds meer mee kan).

Zelfverzekerd fotograferen

Onlangs heb ik mijn oude liefde ‘lesgeven’ weer opgepakt. Heerlijk om al die Oohhs en Aaahhs te horen als de geleerde technieken direct in de praktijk worden gebracht. Inmiddels krijg ik enthousiaste berichten en beelden van zelfverzekerde amateurfotografen vanaf hun vakantieadres. Hieronder volgen ook voor jou een aantal tips.

Tips & trics

  • Als je een landschap fotografeert, deel je beeld dan horizontaal in drieën en zorg ervoor dat slechts een derde daarvan lucht is. Lucht is namelijk een sterke lichtbron en teveel lucht creëert een donker landschap.

  • Vang het onderwerp met de eerste shot die in je opkomt. Zo, dat heb je toch maar even vastgelegd want zo zag je het. Maar kan het ook leuker vraag je jezelf dan? Jazeker! Kies vervolgens nog 2 andere standpunten van waaruit je hetzelfde onderwerp vastlegt. Kom wat dichterbij, of doe een paar stappen naar links of rechts, buig eens door je knieën of ga op je tenen of op een muurtje staan. En kijk eens wat er gebeurt! Hang de mooiste versie hiervan aan de muur!

  • Kies eens een ander kader. Omdat het scherpstelpunt in je camera gebruikelijk in het midden van het beeld staat (omdat je je er nog niet in hebt verdiept hoe je het kan verplaatsen), wordt ook gemakshalve het onderwerp in het midden van het beeld gefotografeerd. Logisch toch? Maar wel saai. Door de ontspanknop half in te drukken en vervolgens een nieuw kader te kiezen, kan je je beeld een stuk spannender maken.

  • Fotografeer bij voorkeur niet midden op de dag, maar maak gebruik van het prachtige ochtend- of warme avondlicht. Het verhoogt de sfeerbeleving van je vakantie en voorkomt tevens harde schaduwen.

  • Voor een intensere beleving van je foto’s: zoom eens in. Hiermee haal je zowel de voor- als de achtergrond dichterbij.

Geniet van het moment

Tjeemp, ik kan nog wel een paar bladzijden doorgaan. Maar hier dan de laatste tip voordat je op herfstvakantie gaat:

Vergeet vooral niet te genieten van het moment door er echt te zijn (zonder dat je door de camera kijkt zoals ik Japanners altijd zie doen) en pak vooral de momenten waar je zo van geniet. Dan kan je thuis het gevoel van de beleving weer oproepen.

Bij deze wens ik diegenen die straks op vakantie gaan veel fotoplezier en laat mij weten wat jouw mooiste fotobeleving was.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
Follow Us
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
bottom of page